Archives: Bird Species

American Crow standing on a rock

The American Crow occurs in a wide range of habitats in North America and can be found in rural farmland, suburbs, and even urban and residential areas. This species requires little more than large trees for roosting and nesting, and open ground for foraging. Much of the success of the American Crow lies in its…

Read More
Southern Bald Ibis

The Southern Bald Ibis is a gregarious, glossy bluish-black ibis restricted to the southern tips of South Africa. This ibis resides in mountainous regions, where it prefers higher elevation short-grass habitats, as well as recently burned, plowed, mowed, or heavily grazed fields and cultivated lands. In these grasslands, the Southern Bald Ibis feeds frequently in…

Read More
Scarlet Ibis standing on a branch

Scarlet Ibis are beautiful birds noted for the vibrancy of their namesake scarlet feathers. These bright birds are found in mangrove swamps and wetlands of northern South America, feeding on crustaceans as they wade through water. Like other ibis species, the Scarlet Ibis is very social, and sometimes even forages with other species like herons…

Read More
Roseate Spoonbill

Roseate Spoonbills are distinctive birds with pink plumage with a uniquely shaped bill that gives them their name. Their long, flat bill is rounded at the end like a spoon, and they use it to scoop up small crustaceans as they slowly walk through shallow water. These small crustaceans are also the source of the…

Read More
Hadada Ibis

The shimmery feathers of the Hadada Ibis isn’t the only attention-grabbing feature of this bird: its loud call can be heard echoing through the Wetlands! Hadada Ibises are found in sub-Saharan Africa in a variety of habitats and often in close proximity to humans. This medium-sized ibis uses its long, curved beak to probe the…

Read More

The Black-faced Ibis is found throughout open fields and meadows in southern South America. Black-faced Ibises are sociable birds, often nesting in colonies of up to 50 pairs, and sometimes among other species like Black-crowned Night-Herons or cormorants. They may feed alone or in small flocks, and their diet consists of insects and occasionally frogs,…

Read More
Red-billed Hornbill in a tree

Made internationally famous as the result of the animated character, Zazu, in Disney’s The Lion King, the Red-billed Hornbill is a bird of open savannas and woodlands, and dry thorn-scrub with sparse ground cover in the Afrotropical region. This species forages for a variety of small invertebrates, but will also take some fruit and seeds….

Read More

Snowy Egrets are strikingly beautiful birds, with pure white plumage and graceful and elaborate courtship displays. The feathers of the Snowy Egret were highly sought after for fashion, primarily for women’s hats, throughout the late 1800s and into the early twentieth century. The species’ population declined rapidly until restrictions on hunting were put into place…

Read More
Java Pond_Heron in Wetlands at the National Aviary

The Javan Pond-Heron is a wading bird found in Southeast Asia. Described as “stout,” this heron is sometimes mistaken for an egret with similar plumage. It inhabits swamps, marshes, and flooded plains, where it forages for crabs, insects, and fish by remaining motionless for long periods of time before snatching food from the water. This…

Read More
Hamerkop

The Hamerkop is a mostly brown bird of the wetlands of Africa and Madagascar, and are known for the huge stick nests which they build – sometimes make several or more each year! Hamerkops are found in a variety of wetlands, including estuaries, and lake margins, but they also require nearby trees important for roosting…

Read More

A smaller egret, the Eastern Cattle Egret is named for its habit of stalking insects and other small prey disturbed by herds of cattle moving through and grazing in grassland habitats. Egrets will fly to a grass fire from far away in order to catch fleeing insects, and they even forage at airports, waiting at…

Read More
A Boat-billed Heron perched on a branch

Boat-billed Herons have shorter legs and squatter bodies than most herons, but their distinguishing feature is their very large and broad bill and huge, dark eyes. The eyes are an indication of their foraging behavior, which takes place at dusk and early night. Native to the Neotropics, this heron is an inhabitant of coastal mangroves…

Read More

In The News

See All News

The Bird That Builds Its Own Incubator and Raises Itself (ft. insights from Senior Aviculturist, Brianna Crane) | A-Z Animals

Rather than sitting on their eggs themselves, they rely on external heat sources for incubation.

Read More »

National Aviary’s new bird causing a buzz in Northeast | KDKA

The Aviary recently welcomed Dariéna, a one-year-old female Harpy Eagle from the Miami Zoo, and she is the only known Harpy Eagle in the entire Northeast, weighing around 17 to 20 pounds.

Read More »

Peregrine Falcon Storm on KDKA News Radio! | KDKA

Director of Animal Programs and Experiences, Cathy Schlott talks all things Peregrine Falcons with John and Rachael from YaJagoff!

Read More »

New harpy eagle at the Aviary is a ‘once-in-a-lifetime species to see’ | Pittsburgh Post-Gazette

Pittsburgh has the only one in the Northeast, reflecting the bird's endangered status in the wild and slow reproduction rate.

Read More »

National Aviary Welcomes ONLY Harpy Eagle on the Northeast! | National Aviary

The National Aviary is overjoyed to welcome a new juvenile female Harpy Eagle to our flock! Hailing from the Miami Zoo (tag), this one-year-old raptor is the ONLY known Harpy living in the Northeast...  

Read More »