Location: Grasslands

Female Red-crested Finch

In many species, such as Red-crested Finches, males have a distinct appearance compared to females. They have a dark red coloration with a narrow white eye ring and a black-bordered bright red crown. Males can partly conceal or show off their crown coloration according to the situation. On the other hand, females have a white…

Read More

Speckled Mousebirds are very social, often living in flocks of twenty or more birds. See these fascinating birds at the National Aviary.

Read More
Masked Bobwhite

The Masked Bobwhite is a member of the New World quail family. A subspecies of the Northern Bobwhite, the Masked Bobwhite is distinguished primarily by the male’s striking appearance—it has a mostly un-patterned black head and throat and rich cinnamon-colored underparts.  Female Masked Bobwhites are very similar to females of the other subspecies.  Masked Bobwhites…

Read More
White-throated Ground Dove walking across gravel

The White-throated Ground Dove is a little known species from the Northern Mariana Islands of the Pacific Ocean. It occurs in all types of forested habitats on several islands in the Mariana Islands chain, and is most abundant on the island of Rota. This species is frugivorous, meaning it primarily eats fruits. Unlike other birds…

Read More

The Turquoise Tanager occurs in the Amazon Basin and nearby habitats of South America where it favors forest edge, clearings with scattered trees, tall second growth, riparian forests, and parks and gardens. It consumes about equal proportions of fruit and insects, but in particular, mistletoe berries are a very important part of the diet of…

Read More
Two Shaft-tailed Finches perched on a branch

The Shaft-tailed Finch, or Long-tailed Finch, is a handsome bird from northern Australia, where it is found in open woodlands, dry grassy savannas, and grassy brushland especially near water courses. Like similar finches, it feeds on ripe and half-ripe grass seeds on the ground, but during the breeding season will consume more insects off the…

Read More
Scissor-tailed Flycatcher perched on a rope

The Scissor-tailed Flycatcher, with its extremely long and distinctive tail, is a resident of savannas, fields, and pastures, as well as landscaped areas where there is a mix of trees, perches, and open areas. This flycatchers breeding range extends across south-central North America, while it winters in southern Mexico south through Panama. The Scissor-tailed Flycatcher…

Read More
Two Saipan White-eyes sitting next to each other a branch

Like the Golden White-eye, the Saipan White-eye, also known as the Bridled White-eye, is a small, understory specialist. Restricted to the island of Saipan in the Northern Mariana Islands, this species occurs in a wide variety of wooded and semi-wooded habitats, including native limestone forest, scrubby secondary growth of disturbed habitats, and even urban areas….

Read More
Male Red

The Red Siskin is an Endangered species owing to its popularity as a cage bird. The Red Siskin is a vibrantly colored finch that was once plentiful in Venezuela and so recognizable that their image is printed on Venezuelan banknotes, written into poetry, and appears in works of art. Native to the northern regions of…

Read More
Red Bishop perched on a rock

The Northern Red Bishop, sometimes called the Orange Bishop, is a small songbird found in the grasslands and wetlands of Africa. Some populations have become established in other areas, as well. This species forages in small flocks, primarily eating seeds. Males are a stunning orange. Females are less colorful but have beautiful streaking. Their song…

Read More
Owl Finch perched on a branch

The Owl Finch, or Double-barred Finch, is a handsome bird from northern and eastern Australia, where it is found in open grassy woodlands, scrublands, forest edge, and grassy vegetation along larger watercourses, as well as more anthropogenic habitats such as cane fields, roadsides, and parks and gardens. Like similar finches, the Owl Finch feeds of…

Read More
White-throated Bee eater on a small branch

White-throated Bee-eaters are colorful, social birds, named for their ability to pluck honeybees (and other insects) from the air with amazing agility using their long, curved bills. Found throughout central Africa, they breed in the dry sub-desert steppe and winter in woodland areas and farmlands. They are the only bee-eater species that has an elaborate…

Read More

In The News

See All News

What Garden Birds Need in June – 5 Ways to Support Them Through Breeding Season and Beyond (ft. insights from Bob Mulvihill) | Homes and Gardens

So, if you're looking to make your yard as bird-friendly as possible in June and beyond, this is the best way to start.

Read More »

How the World’s Most Abundant Bird Went Extinct (ft. insight from Bob Mulvihill) | A-Z Animals

In this article, we speak with Bob Mulvihill, Lead Ornithologist at the National Aviary, about the demise of passenger pigeons. Learn about Martha’s final days and the resulting rise of bird conservation efforts.

Read More »

Pennsylvania Capitol Zoo Day brings penguins, sloths and tortoises to Harrisburg | WGAL

Visitors got an up-close look at some amazing animal ambassadors during Zoo Day at the Pennsylvania State Capitol on Tuesday.

Read More »

A bird that’s extinct in the wild hatched at the National Aviary | CBS News

A bird that has been extinct in the wild for nearly 40 years was born at Pittsburgh's National Aviary.

Read More »

Pittsburgh’s skyline has become home to the once endangered peregrine falcon | TribLive

At Cathedral of Learning, baby peregrine falcons mark another generation.

Read More »