Range: Worldwide
- Animals & Habitats
- Our Animals
- Worldwide
Peregrine Falcons are the world’s fastest animal, capable of diving, or stooping at their prey, at speeds of more than 200 miles per hour!
Peregrine Falcons are one of the most widely distributed land animals in the world, having been observed on every content in the world except for Antarctica. Highly regarded as a noble bird by biologists and licensed falconers, Peregrines have darker, striped plumage and tapered wings for aerodynamic flight.
Although currently classified as Least Concern, Peregrine Falcon populations weren’t always stable. Peregrines essentially disappeared from the east coast in the 1960s, and were on the brink of extinction in the United States (U.S.) due to harmful pesticide effects, particularly DDT. Conservation measures for the species have been very successful, and the U.S. Peregrine Falcon population quickly recovered. The species was removed from the Endangered Species List in 1999, just 29 years after being placed on the list.
To further the study of wild Peregrine Falcon populations, particularly in urban areas, the National Aviary hosts a live stream of the Peregrine family living high atop the University of Pittsburgh’s Cathedral of Learning: The National Aviary’s Peregrine FalconCam. Tune in every spring and summer to see the current happenings of a wild pair – who knows, they might even raise a few chicks!
Each spring and summer, the National Aviary hosts a live stream of the Peregrine Falcons residing high up on the southeast side of the Cathedral of Learning on the main campus of the University of Pittsburgh.
Learn MoreSymbolically adopt the FASTEST member of the National Aviary's flock: Storm!
Learn MoreHabitat
Historically cliffs near rivers and coastlines; now found mostly in urban areas, where nesting occurs on skyscrapers and within the framework of tall bridges.
Diet
: Primarily birds, especially water birds (it’s old name is “Duck Hawk”), but also pigeons and miscellaneous songbirds and woodpeckers. Sometimes will prey on bats, and rarely on other mammals and insects.
Status
Least Concern
Breeding
Peregrines nest on cliffs or ledges of tall buildings where they lay a group of up to four eggs in a bowl-shaped depression in gravel. The female and male both incubate the eggs for just over a month. Chicks fledge from the nest at around six to seven weeks old. They remain with their parents for several more weeks (6-10) before dispersing up to several hundred kilometers (immature females travel twice as far from their natal grounds compared to the males).
In The News
Sister Skunk Name Results Are IN! | National Aviary
The entire two-round naming contest highlighted just how much people truly care about the National Aviary: raising more $2,500 in 2.5 weeks, and increasing September Guest and Member attendance at the Aviary by 40% compared to past years.
Read More »The National Aviary receives prestigious accreditation from the Association of Zoos and Aquariums | Association of Zoos and Aquariums
The Association of Zoos and Aquariums (AZA) has announced that the National Aviary in Pittsburgh, Pennsylvania was once again granted accreditation by AZA’s independent Accreditation Commission.
Read More »The Expert’s Guide to Helping Injured Birds During the Fall Migration | National Geographic
Every year billions of birds die from glass window collisions, or from house cat attacks. These incidents can be avoided, and injured birds can be taken care of.
Read More »If You Hear “Kis-Ka-Dee,” Look Up Because Experts Say You May Have a Rare Visitor in Your Yard | Yahoo Life
But avid birdwatchers know that every region also has birds that are far less common—and that makes spotting one an extra memorable experience no matter how old you are.
Read More »Musical Parking Chairs featuring the National Aviary’s Own Cathy Schlott! | The YaJagoff Podcast
Musical Parking Chairs? Yep! And a skunk and Blue Zone Food! Now THAT’s a show description!
Read More »