Our Animals
- Animals & Habitats
- Our Animals
FUN FACT
The male Great Argus has the longest tail feathers of any wild bird.
A fabulously majestic resident of tall, dry, primary, and secondary forests of the Indo-Malayan region, the Great Argus forages solitarily for fruit, seeds, flowers, and invertebrates on the forest floor. The bird’s taxonomic and common names both derive from Argus, the hundred-eyed giant, from Greek mythology (a reference to the many eye-like spots on the Argus’s wings and tail). Male Great Argus put on quite a courtship show on their “dancing grounds”: they carefully clear an area of all debris, then march in circles and stomp their feet loudly in front of the female. Then, he’ll show off his feathers in an incredible display, with wing feathers fanned out around his body and his two long tail feathers high up above him. The male’s call is a very loud and startling, “Kwow-wow!” Habitat loss from legal and illegal logging and hunting and trapping threaten the future of this remarkable pheasant.
Green Woodhoopes make loud, long, cackling calls, almost like a group of laughing hyenas.
Green Woodhoopoes are very social and extremely curious about their environment – known to probe their long, curved, bright red bill into cracks and crevices in search of insects. They use their bill to pry apart bark and buds, gaining access to the food within.
Woodhoopoes all have striking iridescent green, blue, and purple plumage, long curved bills, and long tailfeathers. When they fly, they have two or three bright white stripes on their wings.
In total, there are four species of Woodpoes, and an additional four species of closely-related Scimtarbills, all in the “Phoeniculidae” family.
Habitat
Open woodlands and savannah
Diet
Acrobatic forager, often hanging underneath branches. Larger arthropods, caterpillars, and small vertebrates are pounded and rubbed against a branch before ingestion; smaller food items are swallowed whole.
Status
Least Concern
Breeding
Breeding commence following the long rains. They nest in a natural tree cavity or an old cavity made by a woodpecker or barbet. Their clutch of 3-4 eggs hatches in 17-18 d and the young fledge in about four weeks. Often there are non-breeding helpers at the nest of a breeding pair (as many as ten birds, young from previous nestings, may help care for the new young in the current nest).
FUN FACT
Green-winged Macaws have very strong beaks that can generate a pressure of 2,000 pounds per square inch!
The Green-winged Macaw (also called the Red-and-green Macaw) is a large parrot, second only to the Hyacinth Macaw in size. This species range is also large, spanning eastern Panama to Paraguay. The Green-winged Macaw’s band of green feathers on its wings and the presence of fine, tiny red feathers on its white face distinguish it from the similar Scarlet Macaw. It has an extremely powerful bill, which it uses to easily crack open hard-shelled nuts like Brazil nuts. Unlike many parrot species, Green-winged Macaws are not great imitators. Although not globally threatened, the Green-winged Macaw is generally uncommon, with pairs frequently solitary and dispersed. This species has a shrinking range, with population declines at the edges of its range.
Habitat
Humid lowland evergreen forest; visits tropical deciduous forest and gallery woodland in savannas and llanos, and even undisturbed catinga (sparse, dry, stunted forest) vegetation
Diet
Seeds, nuts, pulp, fruits, endosperm, arils, and leaves
Status
Least Concern
Breeding
Green-winged Macaws lay 2-3 eggs in cavities, using tree cavities, sandstone cliffs, or excavated cavities in riverbanks.
When disturbed, this species frequently walks or runs away, rather than flying; possibly for this reason, it is sometimes called “Fool Dove.”
The Grey-capped Emerald Dove, also called the Asian Emerald Dove or the Green-winged Dove, is found in a wide range of forest types, including rainforests, mangroves, and bamboo forests, throughout Southeast Asia. This “pretty pigeon” has very bold, irridescent green wings. Males have a distinctive grey crown and shimmery wings, while females are duller. They have a patch of white feathers on the bend of their wings that serves a social signaling function—it can be concealed (when the bird is relaxed) or made very obvious, when the bird is approaching competitors or rivals.
The Grey-capped Emerald Dove is not globally threatened, but predation by rats and feral cats poses a danger.
Habitat
Occupies a wide variety of forest types and adjacent edge habitats, including primary rainforest, mangroves, gallery forest, bamboo and teak forests, and agricultural lands near forests, such as orchards.
Diet
Primarily seeds and fallen fruits, with some invertebrates such as termites or small snails.
Status
Least Concern
Breeding
Typical of most doves, its minimal nest is a sparse platform of twigs placed in densely foliated trees, bushes, or vines anywhere from 3–30 feet above ground. Again, typical of doves, it lays two eggs, but frequently only one hatches or survives to fledgling. Incubation, apparently by female alone, lasts 14–16 days. Young fed by both adults fledges in about 16 days.
FUN FACT
The feathers on the bird’s rump and upper tail feathers (sometimes also on the flanks) have very distinctive and very unusual long, stiff, red tips.
The Grosbeak Starling, also known as the Finch-billed Myna, is endemic to the island of Sulawesi, Indonesia where it inhabits forest edge and open woodlands. It is also very common in modified habitats such as plantations. The Grosbeak Starling often forages in large groups with other Grosbeak Starlings high in the canopy where it consumes fruits, seeds, insects, and nectar. This species is highly gregarious and also nests colonially. The Grosbeak Starling population in Sulawesi is very seriously impacted by the removal of large remnant trees often used for nesting following logging or land clearing for cultivation. In addition to their attractiveness for the pet trade, some Grosbeak Starlings are killed because of a case of mistaken identity—they are mistaken for a local agricultural pest species, the Short-tailed Starling.
Habitat
Forest edge and in open woods; very common in modified habitats such as plantations
Diet
Fruits, seeds, insects, and nectar; feeds mostly in the canopy in medium-sized to large flocks of up to 150 individuals
Status
Least Concern
Breeding
Grosbeak Starlings nest colonially, with hundreds of pairs nesting together. They excavate their nests in decaying trees, woodpecker-style, and line the nest with dry grasses or leaves. Both parents incubate a clutch of 2 eggs of 13-14 days, and both parents feed nestlings. Often online on nestling survives to fledge after 21-23 days.
In 2024, a small population of nine Guam Kingfishers were released onto the uninhabited, fully-protected, Brown Tree Snake-free island of Palmyra Atoll – marking the first wild population of these cinnamon-hued birds in nearly 40 years. Three of the nine birds were hatched in the National Aviary’s Breeding Center!
The Guam Kingfisher is small by kingfisher standards. Males average only about 58g (two ounces) and 24 cm (9 inches) long, making them less than half the size of North America’s Belted Kingfisher. Both male and female Guam Kingfishers have an iridescent blue-green back, a disproportionately very large, slightly crested, rust-colored head, and a long, stout, pointed bill. Males have cinnamon-colored underparts, while the underparts of females and juveniles are whitish.
After World War II, the accidental introduction of brown tree snakes (Boiga irregularis) to Guam resulted in the extinction of nearly all of the island’s dozen species of native land bird by the late 1970’s. Biologists realized that drastic action was needed if there was going to be any hope of saving what was left of Guam’s native birds. In 1984, when the Guam Kingfisher received “Endangered” status from the U.S. Fish and Wildlife Service, fewer than 50 were estimated to remain in the wild. Twenty-one of these were captured and transported to U.S. zoos; eight more birds were imported in 1986. The last sighting of a Guam Kingfisher in the wild was in 1988.
Encouragingly, the population of Guam Rails in human care has continued to grow. The world’s population of Guam Kingfishers, and the future of the species is in the hands of zoological institutions, including the National Aviary, which is proud to participate in and contribute to the Association of Zoos and Aquariums (AZA) Species Survival Plan (SSP) for the Guam Kingfisher.
Learn more about the National Aviary's participation in saving Guam Kingfishers from extinction.
Read MoreHabitat
Prior to the 1980s, this species was only found on the island of Guam, in a variety of habitats including forests and coastal lowlands.
Diet
Feeds primarily on insects, small lizards, and small crustaceans.
Status
Extinct in the Wild
Breeding
Similar to woodpeckers, Guam Kingfishers are cavity nesters. The male and female work together to dig a hole into a decaying tree. Once the nest is complete, the female lays two eggs, sometimes three on rare occasions.
FUN FACT
The Guam Rail is only the second bird species ever to be upgraded from “Extinct in the Wild” to “Critically Endangered.”
The Guam Rail is a small, ground-dwelling bird, inhabiting forests, mixed woodland and scrub, fern thickets, and grasslands. They move quickly through thickets and grasses. It is most active at dawn and dusk.
In the late 1980s, the presence of an invasive species, the brown tree-snake threatened the survival of bird species on the island of Guam. The Guam Rail was nearly driven to extinction, but biologists managed to rescue the remaining rails and bring them into human care. The species was listed as Extinct in the Wild for over 30 years. Careful coordination between zoos helped this species survive and breed in human care. Gradually, the species was released on the islands of Rota and Cocos near Guam, where released birds themselves have since successfully reproduced! In 2019, the Guam Rail became only the second bird species ever to be upgraded from “Extinct in the Wild” to “Critically Endangered.”
The National Aviary played a vital role in the reintroduction of Guam Rails. More Guam Rails have hatched at the National Aviary than at any other North American zoo. Read more about the remarkable recovery of this Critically Endangered species!
Learn more about the second-ever bird species to be downlisted from Extinct in the Wild to Critically Endangered.
Learn MoreHabitat
Formerly occurred in most habitats on Guam, including forest, mixed woodland and scrub, fern thickets, grasslands, and even along roads and under telephone lines; absent from interior of mature forest and wetland habitats
Diet
Omnivorous, eating snails, slugs, various insects; also small geckos, fish, and carrion, e.g. amphibians crushed by cars. Sometimes chases low-flying insects, especially butterflies; eats seeds and flowers from low grasses and shrubs
Status
Critically Endangered
Breeding
Both male and female build a nest on the ground out of interwoven loose and rooted grass. Both sexes incubate 3-4 eggs for 19 days. Young leave the nest within 24 hours and are fed and cared for by both parents.
FUN FACT
The Hadada Ibis is named for its loud, raucous call. “Haa-daa-daaaa!”
The shimmery feathers of the Hadada Ibis isn’t the only attention-grabbing feature of this bird: its loud call can be heard echoing through the Wetlands! Hadada Ibises are found in sub-Saharan Africa in a variety of habitats and often in close proximity to humans. This medium-sized ibis uses its long, curved beak to probe the ground for insects and the occasional small frog or reptile. Their populations are not globally threatened and in fact may even be increasing with the spread of agricultural development and irrigated land.
Habitat
Open grasslands and savanna, especially along wooded streams and river courses; to a lesser extent, in marshes, the edges of lakes and reservoirs, mangroves and beaches. Well-adapted to human-modified habitats, including irrigated cultivated land, playing fields and lawns in large gardens.
Diet
Mainly insects, especially flies, moth pupae and beetle larvae; also crustaceans, millipedes, centipedes, spiders, earthworms, and snails; some small reptiles and frogs. Forages by picking prey from surface and probing in soft ground.
Status
Least Concern
Breeding
A Hadada Ibis nest is a flimsy platform of sticks and twigs, lined with grass or lichens, and situated on the horizontal branch of tree from 1–12 m above ground or water. The clutch size is 2–3 eggs, and incubation takes 25–28 days; nestlings fledge in 33–40 days. After fledging, juveniles are dependent on their parents for an additional few months.
FUN FACT
The Hamerkop builds the largest nest, relative to its size, of any bird. Hamerkop nests can be as much as five feet in diameter, and are strong enough to hold the weight of an adult human!
The Hamerkop is a mostly brown bird of the wetlands of Africa and Madagascar, and are known for the huge stick nests which they build – sometimes make several or more each year! Hamerkops are found in a variety of wetlands, including estuaries, and lake margins, but they also require nearby trees important for roosting and nesting. Like other marsh-dwellers, Hamerkops consume frogs, fish and large insects. This species can be locally common and is not currently considered to be threatened.
Habitat
Uses a wide variety of wetlands, including estuaries, riverbanks, lake margins, fish and irrigation ponds; nearby large trees are important for roosting and nesting
Diet
Frogs, fish, and insects
Status
Least Concern
Breeding
Hamerkop are compulsive nest-builders, making 3-5 nests each year, some of which may never be used. Their nests are enormous, elaborate constructions of twigs. They typically lay 3–6 eggs, which are incubated for 28–32 day. Chicks fledge after 44–50 days;
FUN FACT
Harpy Eagles are named after Harpyja, the predatory half-woman, half-bird monster of Greek mythology.
Although the Harpy Eagle is massive, weighing 17–20 pounds, it is built very differently from many other large raptors. Despite their weight and the enormous size of their legs, feet, and talons, Harpy Eagles actually have a relatively short wingspan compared to birds like the Bald Eagle and Golden Eagle. This compact wing structure is an adaptation for navigating and hunting within dense tropical forest canopies rather than soaring in open skies. Because of this, they rely less on gliding and more on powerful, controlled flight through trees.
Like most eagles, the female Harpy is significantly larger than the male; sometimes nearly twice the size. Their physical strength is most evident in their legs and talons, which are among the largest and most powerful of any eagle. The rear talons can reach 4-5 inches in length, comparable to the claws of a Grizzly Bear, and are capable of exerting tremendous pressure. This allows the Harpy Eagle to be a highly efficient and formidable predator in their environment, often catching (and lifting) prey nearly equal to its own body weight.
The journey to adulthood for Harpy Eagles is gradual, with juveniles going through four molts before reaching full adult plumage at four years of age.
Harpy Eagles are the National Bird of Panama and are an Ecuadorian symbol of biodiversity (alongside Andean Condors!). However, their wild populations are dwindling due to human activities such as deforestation and pesticide usage.
The Peregrine Fund, a fellow conservation organization, launched the Harpy Eagle Release Project in 1989, working in collaboration with accredited partners to house these magnificent raptors. As part of this effort, a bonded pair was sent to Zoo Miami, where they hatched a chick in 2025. That chick – now full-grown – resides in The Charity Randall Foundation Eagle Hall at the National Aviary, representing a meaningful step forward in the conservation of one of the world’s most unique birds of prey. She’s the ONLY Harpy Eagle to reside in the United States’ Northeast.
This stunning girl now resides in a habitat in The Charity Randall Foundation Eagle Hall!
General Admission TicketsHabitat
Extensive tropical lowland forest, but it has some tolerance for degraded forests and human-modified forested landscapes.
Diet
Primarily arboreal mammals, including monkeys, sloths, anteaters, and kinkajous; also some terrestrial mammals like agouti, tayra, agouti, peccary, and young deer.
Status
Vulnerable
Breeding
Harpy Eagle's construct large stick nests in very tall trees (up to 246 feet or 75 meters high) with sturdy, supportive branches. The female lays two eggs but typically only one hatches. Incubation begins after the second egg is laid and lasts for 56 days. Juveniles fledge around 4-6 months after hatching and remain close to the nest for up to a year. As a result, Harpy Eagle pairs only nest ever 2-3 years.
FUN FACT
Harris’s Hawks are the only raptor species observed hunting together in cooperative packs.
Harris’s Hawks are a deep chestnut brown with yellow markings that make them stand out. They are a very social species, and have been observed raising young and hunting—an unusual trait for a raptor species! While on the hunt, a group of Harris’s Hawks will descend on their prey and flush it. Harris’s Hawks can be found throughout Mexico and parts of the southern United States.
Experience the thrill of majestic birds demonstrating their incredible “superpowers,” or adaptations during Habitat Heroes Presented by AAA Travel!
Get TicketsHold a bird of prey on your gloved-hand during a National Aviary Falcon Encounter!
Learn MoreHabitat
Scrubby desert lowlands
Diet
Hares, squirrels, reptiles
Status
Least Concern
Breeding
Harris’s Hawks nest on tall structures like saguaro cactus. Females incubate up to 6 eggs for around 48 days, with other hawks bringing food to her.
FUN FACT
The namesake hood of the male Hooded Merganser is most obvious when he is performing his courtship display. With the crest fully fanned open, the male throws his head abruptly backward so that its touches his back. At the same time, he utters a frog-like “crraaa-crrrooooo” call before returning his head to an upright position.
The Hooded Merganser is a showy diving duck with a distinctive head crest and bright eyes. The smallest of the three merganser species found in North America, the Hooded Merganser is found throughout most of the continental United States and southern Canada. The serrated edge and hooked tip of its bill helps the Hooded Merganser seize its prey, and its eyes are adapted to help it see underwater. Sometimes other duck species will lay their eggs in Hooded Merganser nests, a breeding strategy called “nest parasitism.” Hooded Mergansers, too, will lay their eggs in other bird’s nests. This species is not threatened but can be vulnerable to pesticides and contaminants and habitat degradation.
Habitat
Uses forested wetlands for breeding, including lakes, ponds, beaver ponds, streams and rivers; can occur on virtually any body of freshwater in migration
Diet
Fish, crayfish, aquatic insects, and amphibians
Status
Least Concern
Breeding
Hooded Mergansers nest in tree cavities or in nest boxes, laying 5-13 eggs. Females incubate the eggs for about 32 days, and continues caring for the brood for up to 10 weeks, or until they fledge.
The National Aviary is home to more than 500 birds and other animals representing 150 species; some of which live in behind-the-scenes habitats. To enhance our guests’ educational experience, and with regard to individual bird preferences, different species may spend time in various public-facing habitats.
In The News
The Bird That Builds Its Own Incubator and Raises Itself (ft. insights from Senior Aviculturist, Brianna Crane) | A-Z Animals
Rather than sitting on their eggs themselves, they rely on external heat sources for incubation.
Read More »National Aviary’s new bird causing a buzz in Northeast | KDKA
The Aviary recently welcomed Dariéna, a one-year-old female Harpy Eagle from the Miami Zoo, and she is the only known Harpy Eagle in the entire Northeast, weighing around 17 to 20 pounds.
Read More »Peregrine Falcon Storm on KDKA News Radio! | KDKA
Director of Animal Programs and Experiences, Cathy Schlott talks all things Peregrine Falcons with John and Rachael from YaJagoff!
Read More »New harpy eagle at the Aviary is a ‘once-in-a-lifetime species to see’ | Pittsburgh Post-Gazette
Pittsburgh has the only one in the Northeast, reflecting the bird's endangered status in the wild and slow reproduction rate.
Read More »National Aviary Welcomes ONLY Harpy Eagle on the Northeast! | National Aviary
The National Aviary is overjoyed to welcome a new juvenile female Harpy Eagle to our flock! Hailing from the Miami Zoo (tag), this one-year-old raptor is the ONLY known Harpy living in the Northeast...
Read More »