IUCN: Least Concern
- Animals & Habitats
- Our Animals
- Least Concern
FUN FACT
Mallards are the source of all domestic ducks except for Muscovy Ducks.
A very common dabbling duck of the Nearctic region, and introduced elsewhere where it is sometimes considered an invasive pest, the Mallard occurs on almost any body of shallow water, but especially those with submerged or floating vegetation. In the breeding season the Mallard eats mostly animal foods such as aquatic insect larvae and snails, but at other times of year they favor seeds, aquatic vegetation, and cereal crops. The Mallard usually nests near water but on the ground in upland areas, with the nest hidden under overhanging vegetation.
Habitat
Can occur on almost any body of shallow water, preferably with submerged, floating, emergent and riparian vegetation; commonly found in public parks that have ponds.
Diet
Eats mostly animal foods, including insects such as midge larvae (Chironomidae) and other aquatic insect larvae, snails, freshwater shrimp, and terrestrial earthworms. Outside of breeding season, diet is predominately seeds, tree mast (e.g., acorns), aquatic vegetation, and cereal crops (e.g., corn, rice, barley, wheat). Mallards often take human-provided food, such as bread, which is very unhealthy for them.
Status
Least Concern
Breeding
Mallards usually nest on the ground in an upland area near water, under overhanging cover or in dense vegetation for concealment. Urban Mallards use a variety of additional cover types, including evergreens, ornamental shrubs, vines, gardens, woodpiles, and artificial structures such as docks and boats. Clutch size is usually between 5-10 eggs, and eggs are incubated for an average of 28 daays. Young can fly (and fledge) about 50-60 days after hatching.
FUN FACT
The smallest North American duck, the Bufflehead is named for its very large (like a buffalo) head.
The Bufflehead is a small, handsome resident of permanent freshwater ponds and lakes within the boreal forest and aspen parkland zone of North America. The smallest duck species in North America nests in old woodpecker cavities in poplar, spruce, or fir trees near water. This duck is small enough to fit in the nest cavities of Northern Flicker woodpeckers, which have a hole only about 2.5 inches in diameter! Buffleheads are almost exclusively monogamous and nest in the same spot every year. Bufflehead chicks are precocial, meaning they are able to walk and feed themselves shortly after hatching, and they leave the nest only a day after they’ve hatched. Although not threatened, this diving duck is susceptible to loss of nesting sites from timbering and development of the forest near lakes, and to environmental contamination by heavy metals like mercury and cadmium.
Habitat
Permanent freshwater ponds and lakes within the boreal forest and aspen parkland zone of North America; prefers slightly alkaline lakes with minimal emergent and submergent vegetation
Diet
Aquatic invertebrates, including insects, crustaceans, and mollusks; also fish eggs and the seeds and tubers of aquatic plants
Status
Least Concern
Breeding
Buffleheads lay a clutch of 7-11 eggs in old woodpecker cavities in poplar, spruce, or fir trees near water.
FUN FACT
The African Pygmy-Goose is the smallest species of waterfowl in the world. It weighs only a little more than a half a pound!
Weighing just over half a pound, the African Pygmy-Goose is the smallest species of waterfowl in the world! This goose inhabits swamps, marshes, shallow freshwater lakes, and slow-flowing rivers in Africa which have abundant aquatic vegetation. Here it feeds primarily on seeds, leaves, and flowers of various aquatic plants, and nests in a variety of situations. The African Pygmy-Goose is not globally threatened, but populations are adversely affected by introduced fish, like tilapia, and by the invasive aquatic water hyacinth, which tends to take over waterways.
Habitat
Swamps, marshes, shallow freshwater lakes and slow-flowing rivers with abundant aquatic vegetation, especially water lilies
Diet
Seeds, leaves, and flowers of various aquatic plants; also aquatic invertebrates and, rarely, small fish
Status
Least Concern
Breeding
The African Pygmy-Goose nests in tree holes (especially old woodpecker and barbet holes) in or near standing water and sometimes in old Hamerkop nests, crowns of palm trees, and in holes in cliffs. Females incubate 6-12 eggs for 3-4 weeks.
FUN FACT
Also called vulturine fish-eagle, or simply fishing vulture, this species is sufficiently unique to be classified in a monotypic (only one species) genus of its own.
A striking black and white vulture of Sub-Saharan Africa, the Palm-nut Vulture is found along the edges of tropical forests, large rivers, lakes, and seashores, especially where oil palms abound. Unlike other vultures, the Palm-nut Vulture feeds only occasionally on smaller carrion – and rarely at large animal carcasses – and instead specializes its feeding on the fleshy fruit and husks of the oil palm, and on the palm-fruits of Raffia palm. These fruits make up more than 60% of an adult bird’s diet and more than 90% of a juvenile bird’s diet. Unlike the situation with many vultures in the Old World, the Palm-nut Vulture’s population is stable or even increasing.
Habitat
Edges of tropical forests, large rivers, lakes, mangroves, estuaries and seashore, and cultivated areas where oil palms abound
Diet
Mainly the fleshy fruit-husks of the oil palm and on the palm-fruits of Raffia palm; insects, crabs, mollusks, frogs, fish, small mammals, and reptile eggs and hatchlings; occasionally smaller carrion, but, unlike other vultures, rarely at large animal carcasses
Status
Least Concern
Breeding
A Palm-nut Vulture pair performs acrobatic aerial courtship displays and are highly territorial around their nest, which both sexes build out of sticks in the open fork or crown of a tall tree 6–60 meters above ground. They use the same nest year after year, laying a single egg that is incubated by both sexes for 35–50 days. The nestling is cared for by both adults and fledges in about 90 days.
FUN FACT
Turacos are the only birds in the world whose green feathers derive from a pigment, turacoverdin, which is named after the birds.
A beautiful multicolored bird with flashy white cheeks, the White-cheeked Turaco is native to Sudan, South Sudan, Ethiopia and Eritrea, where they inhabit higher elevation Podocarpus and juniper forests, as well as tall gallery trees and thick bush along watercourses at lower elevations. Here the turaco favors the fruits and berries of Podocarpus trees and junipers.
Habitat
Typically occurs in high elevation Podocarpus and juniper forest (2200-3200m); also in tall gallery trees and thick bush along watercourses at lower elevations
Diet
Fruits and berries of Podocarpus trees and junipers
Status
Least Concern
Breeding
The White-cheeked Turaco's nest is a thick but very loosely constructed platform of dry twigs built some 7–10 meters above ground. Both sexes incubate 2 eggs for 22-23 days. Hatchlings are covered in black downy feathers. They begin to explore the branches around the nest at 18-19 days, and can fly at 25-26 days.
FUN FACT
At almost two feet long and weighing one and a half pounds, the Toco Toucan is the largest of more than 40 species in the Toucan family.
One of a number of species of toucans, popular for their enormous, colorful beaks, the Toco Toucan is the only one which is adapted to drier, more open habitats. These include a mosaic of natural forested, agricultural, and successional habitats, including gallery forests, palm groves, open woodlands, secondary forest, savanna and thorn-forest, plantations, and orchards. Toco Toucans use their bills to feed on a variety of fruits and insects, but are also well-known for preying on the eggs and nestlings of other bird species. This toucan nests in hollow trees. While many bird species in tropical South America are threatened by the conversion of natural forests to agriculture, the Toco Toucan is more flexible in its habitat requirements and is not currently of conservation concern.
Habitat
Uses a mosaic of natural forested, agricultural, and successional habitats, including gallery forests, palm groves, open woodlands, secondary forest, savanna and thorn-forest, plantations, and orchards
Diet
Fruits, insects, bird eggs and nestling birds
Status
Least Concern
Breeding
Toco Toucans nest in tree hollows. Both parents incubate a clutch of 2-4 eggs for 17-18 days. They feed nestlings insects at first, then fruit. Young fledge at 43-52 days.
FUN FACT
This species has very unusual curlicue feathers on top of its head that make it look like it has a perm!
The Curl-crested Aracari is an eye-catching small toucan found in lowland forests in parts of Peru, Brazil, and Bolivia. It is very colorful, with bright yellow, red, and green feathers and a multi-colored bill. Its most distinctive feature is the glossy black curlicue feathers atop its head. They eat mostly fruits but occasionally will eat the eggs of other birds. This species is not globally threatened but is vulnerable to human hunting activities.
Habitat
Occurs in lowland wet forest, forest edges, and clearings, and lower hill forest
Diet
Fruits; also eggs and nestlings of other birds
Status
Least Concern
Breeding
The breeding information about this species is almost completely unknown! Curl-crested Aracaris have been observed bowing and calling in courtship displays. It is thought that they may nest in groups.
FUN FACT
Barbets are related to toucans and woodpeckers.
The Bearded Barbet derives its name from the distinctive bristles that sit at the base of its bill, which both males and females possess. This handsome bird, with bright red underbelly and glossy black feathers on its back, is native to the tropical habitats of western Africa. Bearded Barbets are often found in groups, moving from one fruiting tree to another and clipping fruits with their powerful bills. The Bearded Barbet is not globally threatened.
Habitat
Occurs near acacia, baobab, fig, and other fruiting trees in gardens; also in open woods and thickets and secondary growth associated with abandoned farmlands
Diet
Little known, but includes fruit, and perhaps chiefly figs
Status
Least Concern
Breeding
Bearded Barbets excavate a nest in a dead stub or dead branch of a tree, such as acacia or palm. Their nesting habits are little studied. They are reported to lay 2 eggs. In human care, Bearded Barbets incubate their eggs for at least 16 days and nestlings remain with parents for about 40 days.
FUN FACT
The Sunbittern is perhaps best known for a characteristic display involving large “eyespots” in the plumage of their wings.
The Sunbittern is an unusual bird of forested streams of Central and South America. This species is perhaps best known for a characteristic display involving large “eyespots” in the plumage of their wings. Sunbitterns have a characteristic “Frontal Display” that they use when they are threatened. The spread and tilt their wings forward, exposing two large eyespots. The tail is lifted and fanned out to fill the gap between the wings. Overall, the posture dramatically increases the apparent size of the displaying bird while exposing the fake eyes. Both sexes use the display, and young Sunbitterns practice the display in the nest when they are just 10 days old.
The Sunbittern is at home on both swift and rocky streams, and slower moving, sandy or silt-bottomed streams, where is stalks fish, amphibians, crustaceans and insects. and then captures them with a quick lunge. The Sunbittern is currently listed as a species of Least Concern.
Habitat
Forested streams and rivers with sandbars and pools. Uses both swift and rocky streams and slower moving, sandy or silt-bottomed streams.
Diet
Fish, amphibians, crustaceans and insects. Hunts by looking intensely and patiently for prey and then lunging with a rapid thrust, similar to a heron.
Status
Least Concern
Breeding
The Sunbittern's nest is a globular structure made of decayed leaves, sticks, and green moss, and held together predominately by mud. Nests are built on on bare branches 2-3 meters above ground, usually near streams but not directly above water. Both parents incubate the clutch of 2-3 eggs for 27 days. Chicks fledge in 17-24 days.
FUN FACT
Sloths do everything upside down! They eat, sleep, mate, and even give birth upside down.
Linnaeus’s Two-toed Sloths are expert climbers. When you visit the Tropical Rainforest, you may catch Wookiee hanging upside down high in the canopy, or moving slowly along branches and vines. They have two claws on their hands and three claws on their feet, all measuring about 4 inches in length, that help them to hang. Sloths only come down from the trees once every week or so to defecate. Sloths live life in the slow lane, moving about 0.2 miles per hour in the trees, and sleep upwards of 15 hours each day! Sloths are anything but lazy, though. All of this sleeping helps them to conserve energy—an important thing for an animal whose diet of leaves, shoots, and barks is not very nutritious. They have a large, multi-chambered stomach that can hold huge quantities of food. It can take up to a month for a sloth to digest one meal!
Check "hanging out" with a sloth off of your bucket list!
Book TodayA symbolic sloth adoption is a great gift, and helps us care for our flock!
Adopt Today!Habitat
Tropical lowland and mountain rainforests
Diet
Leaves, twigs, buds, fruits, flowers, and occasional insects
Status
Least Concern
Breeding
Two-toed sloths have a 10-month gestation period and give birth to a single offspring.
FUN FACT
These striking pigeons can weigh more than a pound.
The Pied Imperial-Pigeon is a very large inhabitant of coastal forests, mangroves and coconut plantations, principally on islands in the Indo-Malayan region. This species travels in flocks at dusk and dawn and nests in colonies of up to tens of thousands of birds. They are among the most powerful and agile flyers in the bird world, and they have very large flight muscles. This has enabled them to colonize many different islands across expansive stretches of open water.
Habitat
Coastal forests, mangroves and coconut plantations. Typically nests and roosts on small offshore islands, but this strong-flying bird will visit coastal mainland and large islands to feed.
Diet
Frugivorous; feeds on a variety of fruits and berries, including wild figs and the large fruits of wild nutmegs
Status
Least Concern
Breeding
The Pied Imperial-Pigeon usually breeds in colonies on offshore islets. In Sumatra, they nest mainly in mangroves. The nest is a flimsy platform, and they usually lay only one egg.
When disturbed, this species frequently walks or runs away, rather than flying; possibly for this reason, it is sometimes called “Fool Dove.”
The Grey-capped Emerald Dove, also called the Asian Emerald Dove or the Green-winged Dove, is found in a wide range of forest types, including rainforests, mangroves, and bamboo forests, throughout Southeast Asia. This “pretty pigeon” has very bold, irridescent green wings. Males have a distinctive grey crown and shimmery wings, while females are duller. They have a patch of white feathers on the bend of their wings that serves a social signaling function—it can be concealed (when the bird is relaxed) or made very obvious, when the bird is approaching competitors or rivals.
The Grey-capped Emerald Dove is not globally threatened, but predation by rats and feral cats poses a danger.
Habitat
Occupies a wide variety of forest types and adjacent edge habitats, including primary rainforest, mangroves, gallery forest, bamboo and teak forests, and agricultural lands near forests, such as orchards.
Diet
Primarily seeds and fallen fruits, with some invertebrates such as termites or small snails.
Status
Least Concern
Breeding
Typical of most doves, its minimal nest is a sparse platform of twigs placed in densely foliated trees, bushes, or vines anywhere from 3–30 feet above ground. Again, typical of doves, it lays two eggs, but frequently only one hatches or survives to fledgling. Incubation, apparently by female alone, lasts 14–16 days. Young fed by both adults fledges in about 16 days.
In The News
Sister Skunk Name Results Are IN! | National Aviary
The entire two-round naming contest highlighted just how much people truly care about the National Aviary: raising more $2,500 in 2.5 weeks, and increasing September Guest and Member attendance at the Aviary by 40% compared to past years.
Read More »The National Aviary receives prestigious accreditation from the Association of Zoos and Aquariums | Association of Zoos and Aquariums
The Association of Zoos and Aquariums (AZA) has announced that the National Aviary in Pittsburgh, Pennsylvania was once again granted accreditation by AZA’s independent Accreditation Commission.
Read More »The Expert’s Guide to Helping Injured Birds During the Fall Migration | National Geographic
Every year billions of birds die from glass window collisions, or from house cat attacks. These incidents can be avoided, and injured birds can be taken care of.
Read More »If You Hear “Kis-Ka-Dee,” Look Up Because Experts Say You May Have a Rare Visitor in Your Yard | Yahoo Life
But avid birdwatchers know that every region also has birds that are far less common—and that makes spotting one an extra memorable experience no matter how old you are.
Read More »Musical Parking Chairs featuring the National Aviary’s Own Cathy Schlott! | The YaJagoff Podcast
Musical Parking Chairs? Yep! And a skunk and Blue Zone Food! Now THAT’s a show description!
Read More »