Our Animals
- Animals & Habitats
- Our Animals
FUN FACT
Gray Crowned-Cranes have long hind toes that enable them to roost in trees—along with the Black Crowned-crane it is the only species of crane able to do this.
Native to East Africa, the Gray Crowned-Crane is featured on Uganda’s coat of arms and flag and is the country’s national bird; this bird also is a sacred symbol for Kenya, Namibia, Zambia and South Africa. The Gray Crowned-Crane is unique among the cranes in being one of only two species capable of perching in trees, owing to their having a long hind toe useful for grasping. Although this species has historically favored wetlands and open grassland or savannah, it is now found mostly in human-modified habitats, such as pastures, croplands, and ranches. Here the Gray Crowned-Crane feeds on seeds of sedges, fresh tips of grasses, crickets, locusts, and other insects and small animals. To hunt for food, the Gray Crowned-Crane stamps its feet on the ground to cause bugs to run out of the grass. This crane nests in or along the edges of their wetland homes, but young birds do not fledge for almost 100 days. The Gray Crowned-Crane has suffered a massive decline in population resulting from a plethora of impacts of human population growth and expansion of agriculture resulting in loss of wetlands, sedimentation, and contamination.
Watch Gray Crowned-Crane, Clover, fly right past you during our AAA Travel-sponsored immersive bird show!
Learn MoreHabitat
Mixture of wetlands and open grassland or savanna. In East Africa, now found mostly in human-modified habitats, such as pastures, croplands, and ranches. One of only two cranes that roosts on above ground perches such as trees or posts
Diet
Feeds on seeds of sedges and fresh tips of grasses; grasshoppers, crickets, locusts, and caterpillars; opportunistically on small animals, such as frogs, lizards, and crabs
Status
Endangered
Breeding
The Gray Crowned-Crane nests in or along edges of wetlands (very rarely in trees). The nest consists of uprooted grasses and sedges, piled and flattened into circular platform and concealed by surrounding aquatic vegetation. A clutch of 1–4 eggs is incubated 28–31 days. This species has a protracted fledging period of up to 100 days, although hatchlings are precocial and can walk within hours of hatching. Young are not sexually mature until three (rarely two) years.
The National Aviary is home to more than 500 birds and other animals representing 150 species; some of which live in behind-the-scenes habitats. To enhance our guests’ educational experience, and with regard to individual bird preferences, different species may spend time in various public-facing habitats.
In The News
Sister Skunk Name Results Are IN! | National Aviary
The entire two-round naming contest highlighted just how much people truly care about the National Aviary: raising more $2,500 in 2.5 weeks, and increasing September Guest and Member attendance at the Aviary by 40% compared to past years.
Read More »The National Aviary receives prestigious accreditation from the Association of Zoos and Aquariums | Association of Zoos and Aquariums
The Association of Zoos and Aquariums (AZA) has announced that the National Aviary in Pittsburgh, Pennsylvania was once again granted accreditation by AZA’s independent Accreditation Commission.
Read More »The Expert’s Guide to Helping Injured Birds During the Fall Migration | National Geographic
Every year billions of birds die from glass window collisions, or from house cat attacks. These incidents can be avoided, and injured birds can be taken care of.
Read More »If You Hear “Kis-Ka-Dee,” Look Up Because Experts Say You May Have a Rare Visitor in Your Yard | Yahoo Life
But avid birdwatchers know that every region also has birds that are far less common—and that makes spotting one an extra memorable experience no matter how old you are.
Read More »Musical Parking Chairs featuring the National Aviary’s Own Cathy Schlott! | The YaJagoff Podcast
Musical Parking Chairs? Yep! And a skunk and Blue Zone Food! Now THAT’s a show description!
Read More »