Our Animals

Barred Owl Strix varia

FUN FACT

Many people learned the Barred Owl’s memorable call at summer camp or a local nature center—it sounds like, “Who cooks for you? Who cooks for y’all?”

A relatively common Nearctic owl, the Barred Owl inhabits mature mixed deciduous-coniferous forests, often near streams or wooded swamps. This owl nests primarily in cavities, with both parents helping to care for the young until the autumn. Barred Owls have a varied diet of small mammals and birds. Barred Owls are, unfortunately, susceptible to collisions with automobiles as the owls may attack prey on roads passing through their forested territories. But, this species has been expanding its range from eastern North America all the way to the West Coast.

Barred Owl

Strix varia
Nearctic

Habitat

Mature mixed deciduous-coniferous forest, often near streams or wooded swamps

Diet

Small-to-medium sized mammals, birds, amphibians, reptiles, and invertebrates

Status

Least Concern

Breeding

Barred Owls nest in large tree cavities and more rarely in the open stick nests of other birds or squirrels. Females incubate a clutch of 2-5 eggs for about 30 days. Young are fed by both parents and can leave the nest at about 5 weeks old.

The National Aviary is home to more than 500 birds and other animals representing 150 species; some of which live in behind-the-scenes habitats. To enhance our guests’ educational experience, and with regard to individual bird preferences, different species may spend time in various public-facing habitats.

In The News

See All News

The Bird That Builds Its Own Incubator and Raises Itself (ft. insights from Senior Aviculturist, Brianna Crane) | A-Z Animals

Rather than sitting on their eggs themselves, they rely on external heat sources for incubation.

Read More »

National Aviary’s new bird causing a buzz in Northeast | KDKA

The Aviary recently welcomed Dariéna, a one-year-old female Harpy Eagle from the Miami Zoo, and she is the only known Harpy Eagle in the entire Northeast, weighing around 17 to 20 pounds.

Read More »

Peregrine Falcon Storm on KDKA News Radio! | KDKA

Director of Animal Programs and Experiences, Cathy Schlott talks all things Peregrine Falcons with John and Rachael from YaJagoff!

Read More »

New harpy eagle at the Aviary is a ‘once-in-a-lifetime species to see’ | Pittsburgh Post-Gazette

Pittsburgh has the only one in the Northeast, reflecting the bird's endangered status in the wild and slow reproduction rate.

Read More »

National Aviary Welcomes ONLY Harpy Eagle on the Northeast! | National Aviary

The National Aviary is overjoyed to welcome a new juvenile female Harpy Eagle to our flock! Hailing from the Miami Zoo (tag), this one-year-old raptor is the ONLY known Harpy living in the Northeast...  

Read More »